För à la carte och storkök

Menyskrivarskola

Antal rätter är ytterst varierande på olika restauranger men deras inbördes ordningsföljd brukar vara följande:
Kalla förrätter
Varma förrätter
Soppor
Äggrätter
Fiskrätter
Kötträtter
Fågelrätter
Mjöl- och grynrätter
Grönrätter
Desserter

I den mån det på en och samma matsedel förekommer t.ex. flera fisk-, respektive kötträtter bestäms den inbördes ordningen bl.a. av följande huvudregel:
kokt före stekt, helt före malet samt ljust före mörkt.

Att sätta ihop en matsedel är ingen lätt uppgift och ofta tar det mycket lång tid att hitta den rätta blandningen av maträtter. Tänk på att gästen vill ha en annan upplevelse än i sitt eget kök.

Några tips
1. Vilken totalbild vill man att gästen skall få av restaurangen (ex dyrt eller billigt).
2. Vilka sorts gäster har du, vilka önskemål har de, vilka andra gästkategorier vill du se på restaurangen.
3. Fastslå restaurangens inriktning (profil).
4. Vilken kapacitet har restaurangen? Bli inte överambitiös så att du tappar kontrollen över matsedeln.
5. Matsedeln skall vara "säljande".


Matsedelsteknik för storhushåll

 

Hur man kan planera en lunchmeny för storkök. Några enkla tips.

1. Vad är det för människor jag lagar mat till?

2. Vad finns det hemma i förråden?

3. Vilken årstid är det?

4. Finns det önskemål av gästerna där jag arbetar?

5. Lite variation på maten måste det vara. En del gäster äter fem dagar i veckan i restaurangen. Gör gärna en temavecka, kanske fyra ggr om året.

 

 

Måndag: Här bör man ha mat som är enkel och som går relativt snabbt att laga. På måndagar har man ju inte kunnat förbereda så mycket. Man måste ju laga mat till måndag och förbereda till tisdagen. Ex. korv eller färsrätter.

Tisdag: Här går det bra med färsk fisk om restaurangen har råd med det. Även stekt fläsk är gammal god sed på restauranger.

Onsdag: Mitt i veckan kan man servera helt kött, ex. herrgårdsstek med gräddsås. Fisk går bra.

Torsdag: Soppa eller någon form av gryta är inte fel. Fisk går bra.

Fredag: Då skall det vara lite festligt. Samtidigt mat som är enkel så att man har lite tid att snygga till lite inför helgen. Kanske en dessert. Här tar man även ut mat från frysen om det skall serveras på måndagen.

 

Försök att beräkna hur många portioner av varje rätt som kan komma att gå och laga därefter. Ibland äter gästerna "fel" och en av dina "dagens rätter" går åt för fort. Det är inte så farligt. Oftast finns det något annat som gästen kan välja. Det är inte roligt att hela tiden försöka göra något av sina rester man har i frysen.

 

För att göra det lite enklare att få ihop en veckomatsedel kan man tänka på att alltid ha med flertalet av det här i en veckomatsedel:

En korvrätt

En eller två färsrätter

En eller två gryträtter

Minst en hel kötträtt

Minst en hel fiskrätt

En fiskfärs- eller fiskgrytsrätt

En sopprätt
En vegetarisk rätt
En eller två pastarätter





Restaurang Mutter & Skruv
Måndag

Käserwurst med skånsk potatis

Tagliatelle med kyckling i dragonsås

Tisdag

Bräserad fiskfilé med lök- och timjansås

Ost- och skinkfylld köttfärslimpa

Onsdag

Fisk- och skaldjursfrikasé

Piccata milanese

Torsdag

Havets wallenbergare med gräslökscreme

Ungersk gulasch med paprikaris

Fredag

Ljummen rostbiff med potatisgratin

Persikopaj med rostad kokos

 

Veckans vegetariska tallrik

Fänkål osso buco med pasta papardelle

 

 

Servera alltid en fräsch salladsbuffé som du varierar lite grand. Använd gärna rotfrukter i matlagningen.

Ps. Använd alltid bra råvaror och sunt förnuft

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

khalid | Svar 28.04.2016 22.42

snyggt

Tina | Svar 07.12.2014 18.25

Hittade denna sidan. Visst verkar den intressant?!

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

14.11 | 18:27

500g delat med antal portioner får du mängden per portion.
ex. 500g/50port=10gr per portion.

...
09.10 | 13:15

Jag gillar den här sidan.

...
09.10 | 13:14

Jag gillar den här sida.

...
09.10 | 13:12

Jag gillar den här sian

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS