Soppor

Soppor

Soppor

Potages är samlingsnamnet för alla olika typer av soppor. Enbart beteckningen potages brukar även stå för enkla genuina regionala soppor. Soupe är en annan väl använd beteckning för matiga soppor vilka oftast serveras som huvudmål.

 

Sopporna, potages, indelas i:

Klara soppor, Potages Clairs.

Avredda soppor, Potages Liés.

Specialsoppor, Potages speciaux

Purésoppor, Potages Purée

 

Soppor kan serveras i olika sammanhang, som förrätt, mellanrätt eller huvudrätt.

Exempel på förrätts- eller mellanrättssoppa kan vara en läskande kall purjolökssoppa, Crème Vichyssoise eller en frisk doftande hummersoppa, Bisque d´homard.

Huvudrättssoppan består ofta av enkla ingredienser som bereds till en god och näringsrik rätt, exempel den svenska nationalsoppan, Ärtsoppan.

 

Oberoende av om det är en soppa till förrätt eller huvudrätt bör alltid följande beaktas:

Varma soppor skall serveras så heta som möjligt.

Att soppan har rätt konsistens.

Att soppan har smaksatts ordentligt.

Att soppan har sitt rätta utseende.

Att 1 liter soppa räcker till 4-5 portioner förrätt och mellanrätt eller 2-3 portioner huvudrätt.

 

Liksom vid tillagning av såser består sopporna av en kombination av bestämda grund- och smakämnen. Några av de vanligaste huvudingredienserna som kan förekomma är:

Buljong av ben och/eller kött, köttfond.

Buljong av grönsaker, grönsaksfond.

Buljong av fisk och/eller skaldjur, fisk och/eller skaldjursfond.

Redning.

Garnityr eller tillbehör.

 

 

 

 

Garnityr eller tillbehör.

Innan en soppa serveras tillsätts vanligen något slag av garnityr vare sig det är frågan om en klar eller avredd soppa. Namnet på anrättningen avgör vilken ingrediens som skall tillsättas, t.ex. i en sparrissoppa läggs små sparrisbitar. Ibland serveras också garnityret eller tillbehöret vid sidan av, á part. T.ex. oststänger, brödkrutonger eller hembakatbröd.

Exempel på olika garnityrer och tillbehör som kan förekomma i eller till soppor:

Grönsaker i olika former, t.ex. små tärningar, brunoise eller fina jämnstora strimlor, julienne.

Kött i olika former, oxmärg

Äggstanning: Royal

Förlorade ägg eller äggklyftor

Risgryn

Spaghetti, nudlar

Frikadeller, quenelles

Rostade brödtärningar, brödkrutonger

Strimlad pannkaka: Celestine

Riven ost, ostkex, oststänger

Kallskänksbröd

KÄLLA: MATLAGNING EN HANDBOK



Musselsoppa (clam chowder): Fräs strimlat rimmat fläsk med hackad lök. Dela potatisen i mindre bitar och lägg i den i grytan och lägg i musslorna. Låt koka under lock tills musslorna har öppnat sig. Ta upp musslorna och häll i vatten och lite fiskbuljong, låt koka tills potatisen är mjuk. Tillsätt lite grädde, timjan och malen svartpeppar. Låt koka ihop lite och tillsätt sedan musslorna. Häll upp soppan och strö lite paprikapulver och hackad persilja över soppan.

 

 

Klar fisksoppa

Purjolök skäres i strimlor och fräses i smör. Tomaterna skållas, delas på mitten och urkramas samt hackas i grova bitar. Kokas tillsammans med purjolöken i en fiskbuljong ca 10 minuter. Rikligt med finhackad persilja iblandas. Smaksättes med vitt vin, salt och peppar. Rostade brödtärningar serveras till.

 

Redd fisksoppa

Purjolök, gul lök, selleri och morötter skäres i fina strimlor och kokas mjuka i vatten tillsatt med lite salt. Smör och mjöl fräses samman och den silade fiskbuljongen iblandas. Kokas, avsmakas samt silas. Grädde tillsättes samt grönsaksgarnityret och hackad persilja, dill och gräslök samt lite vitt vin.

 

Potatissoppa

Finskuren gul lök och purjolök smörfräses, påfylles med vatten och lite kalvbuljong samt får koka. Efter 10 min. nedlägges potatis skuren i tärningar samt grovhackad persilja. Smaksättes med salt och peppar. Ev. kan man passera soppan, i så fall tillkommer samma garnityr.

 

Spenatsoppa

Spenaten rensas och sköljes. Lägg undan en del för att användas som garnityr. Fräs lite ljusa grönsaker och efter en stund lägger du i spenaten som du har grovhackat. Pudra över lite vetemjöl. Häll i lite kalvbuljong och låt koka tills grönsakerna är färdiga. Passera soppan och späd med lite grädde. Smaksätt med salt och peppar.  

Garnityr: Förväll spenaten du la undan. Grovhacka den och blanda i.

 

Sparrissoppa

Fräs i smör lite tärnad rotselleri, gul lök, purjolök. Pudra över lite vetemjöl. Späd med spadet från sparrisburken samt lite hönsbuljong, låt koka upp. Lägg i det mesta av sparrisen och låt småputtra en stund. Mixa soppan, häll i lite grädde och smaka av med salt och peppar. Innan serveringen lägger du i några sparrisknoppar som garnityr. Strö över lite grovt hackad persilja.

 

Tomatsoppa

Fräs finhackad lök i smör och strö över vetemjöl. Tillsätt tomaterna, hönsbuljong och lite smulad basilika. Koka sakta under lock ca 5 min. Smaka av med salt, svartpeppar och ev. lite tomatpuré. Garnera soppan när du häller upp den med en klick crème fraiche samt några tunna stjälkar med blekselleri.

 

Fransk löksoppa

Fräs tunt skivad gul lök med lite vitlök i smör tills den börjar få färg. Beräkna en lök per person. Fyll på med höns- eller kalvbuljong, vitt vin och timjan och lagerblad. Låt koka ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar. Gratinera soppan i salamandern med rostade brödskivor som är insmorda med lite vitlök samt riven ost på.

 

Grönsakssoppa

Välj grönsak efter smak, tillgång och säsong. Lite potatis kan tas med. Skär grönsakerna i tärningar och lägg i dom i en kokande grönsaksbuljong. Låt koka tills dom är mjuka. Smaka av med salt och peppar. Strö över grovt hackad persilja innan du serverar den.

 

Svampsoppa

Fräs grovt hackad lök och svamp i smör, Pudra över vetemjöl och häll i varm hönsfond. Låt småkoka i 5 min. Mixa soppan och häll i uppkokt mjölk. Smaksätt med salt och peppar och låt puttra 5 minuter till. Servera hackad persilja till soppan.

 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

I dag | 09:58

ja ska omvandla recept ex 500 g köttfärs till 15 portioner 35 portioner 50 portioner o 60 portioner hur gör jag ? tycker detta e svårt

...
01.09 | 19:47

A,D,E och K är fettlösliga, resten är vattenlösliga

...
01.09 | 19:44

Remons?

Kort film --> https://www.svtplay.se/klipp/11659586/jespers-bakskola-remons

...
13.07 | 14:04

Tack för goda råd. Känner mig inspirerad efter denna läsning.

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen hemsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS