Liten ekonomiskola

Köksprocent mm

Köksekonomi

Bruttovinst

Vad blir bruttovinsten om utförsäljningspriset är 92: - (ex moms) och råvarukostnaden är 23: -?


Försäljningspris (ex moms) - Råvarukostnaden = Bruttovinsten

(92:- - 23:- = 69:-)



Råvarukostnadsprocenten

Vad blir råvarukostnadsprocenten om maten kostar 23:- och utförsäljningspriset på maten är 92:- ?

100 x Råvarukostnaden     = Råvarukostnadsprocenten

Försäljningspriset (ex moms)

(100 x 23:- / 92:- = 25 %)

 

Bruttovinstprocenten

Vad blir bruttovinstprocenten om bruttovinsten på maten är 69:- och försäljningspriset är 92:- (ex moms) ?


Bruttovinsten x 100
  = Bruttovinstprocenten

Försäljningspriset (ex moms)

(69:- x 100 / 92:- = 75%)

 


Utförsäljningspriset

Vad blir utförsäljningspriset om råvarukostnaden är 23:- och vi vill ha en råvarukostnadsprocent på 25 % ?


Råvarukostnaden x 100 
 = Utförsäljningspriset (ex moms) 

Råvarukostnadsprocenten

(23:- x 100 / 25 = 92:-)

 


Råvarukostnaden

Hur mycket får maten kosta om utförsäljningspriset är 92:- (ex moms) och råvarukostnadsprocenten är 25 % ?


Råvarukostnadsprocenten x Försäljningspriset (ex moms) / 100  = Råvarukostnaden

(25 x 92:- / 100 = 23:-)

 


Matprocent, eller råvarukostnadsprocent

Vad blir matprocenten om maten kostar 23:- i råvarukostnader och 92:- (ex moms) i utförsäljningspris ? 


100 x 23:-
= 25 % = Matprocent

92:-


För att det skall bli rätt när man räknar så har jag fått lära mig att räkna allt utan moms. Sedan får man lägga på momsen när man räknat ut hur mycket maten skall kosta, gästen skall alltså betala momsen. Vill du räkna ut din matprocent så måste du först dra ur momsen på försäljningspriset och sedan göra som exemplet ovan.

För att "dra ur" den redan pålagda  momsen (25 %) på ett försäljningspris på 225:- så tar du 225 x 20 % (tryck på procentknappen)  = 45 kr i moms.

Försäljningspris (utpris) ex moms blir 225 - 45 = 180 kr

För catering gäller ju en lägre moms 12%. För att "dra ur" den redan pålagda momsen på ett försäljningspris på exempelvis 75:-, då tar du
75 x 10,71 %. = 8,o3 kr i moms.  75 - 8,03 = 66,97 kr ex moms.




http://www.moms-info.se/moms_fungerar_saa_haer.html
Moms info

Moms fungerar så här

Moms är en skatt, som du ska hjälpa staten att ta in. Du gör det genom att lägga på moms på varorna och tjänsterna du säljer och sen skickar du in momsen till staten.

Exempel:

Du gör ett målerijobb för 10.000 kronor. På det lägger du 25 procent moms, det vill säga 2.500 kronor. Kunden betalar dig 12.500 kronor. Du behåller dina 10.000 kronor och skickar in momsen till skatteverket.

Moms du tar ut av dina kunder kallas för utgående moms.

Det finns en annan sida av moms också och den är positiv för dig.

När du driver en momspliktig rörelse, så har du rätt att få tillbaka all moms du betalar när du köper saker till ditt företag.

Exempel:

Du köper färg till din målerifirma för 4.000 kronor plus moms 1.000 kronor, totalt 5.000 kronor. Du berättar för skatteverket att du lagt ut 1.000 kronor i moms och en tid senare får du en tusenlapp av skatteverket.

Moms du ska ha av skatteverket kallas ingående moms.

I praktiken

Rent praktiskt går det till så här:

En gång i månaden, eller en gång om året, räknar du ihop momsen du har tagit ut av dina kunder och momsen du ska ha tillbaka och fyller i beloppen på en momsredovisning.


Matlagningsekonomi storkök

Matlagningsekonomi

Använd en matsedel som arbetsgrund för långsiktig kostnads- och näringsplanering. Anpassa den efter matgästernas behov och önskemål och komponera med tanke på mindre fett och mer stärkelse och kostfiber. Från kostnads- och näringssynpunkt är det viktigt att välja rätt råvara i varje maträtt.

Det kan vara bra att inte precisera för mycket på matsedeln så att rabatterade varor kan utnyttjas när de erbjuds.

Gör ett beställningsunderlag och beställ hem varorna.

Beställ färskvaror för leverans så nära tillagningstillfället som möjligt.

 

Mottagningskontroll: Kontrollera att det är rätt vara, rätt mängd och rätt kvalitet. Ta aldrig emot varor som inte motsvarar det som är beställt.

 

Förvaring: Varorna bör snabbt komma in på rätt plats (tänk på kyl/frys kedjan).

 

Planera matlagningen

·                    Se till att alla ingredienser finns.

·                    Väg och mät upp ingredienserna.

·                    Skala och ansa inte bort mer än nödvändigt.

·                    Planera tillagningen så att de olika komponenterna är klara i rätt tid (så nära serveringstillfället som möjligt).

·                    Använd rätt redskap vid beredningen och utnyttja den maskinella utrustningen maximalt.

·                    För att få en bra ekonomi i tillagningen måste tid och temperatur vara rätt.

·                    Utnyttja lågtemperaturstekning.

·                    Om serveringstiden är lång, försök att servera nylagad mat hela tiden (intervalltillagning).

 

Varmhållning

·                    Maten bör hållas varm så kort tid som möjligt.

·                    Se också till att maten hålls ordentligt varm (minst 60 C).

·                    Planera i god tid för placering av varmt och kallt i serveringsdisken.

 

Servering:

·        Snyggt upplagd mat, serverad av trevlig, serviceinriktad personal är säljande.

·        Använd rätt storlek och modell på serveringsredskap (enportionsstorlek), överportionera inte.

·        Låt inte för mycket mat stå framme, fyll på efter hand.

·        Servera varm mat varm och kall mat kall.

 

Nedkylning: Nedkylning av mat skall ske snabbt (i särskilt avsvalningsutrymme) och därefter placeras maten i kyl/frys.

 

Uppföljning

Notera alltid åtgång i förhållande till antalet gäster. Detta tjänar som underlag för eventuelle ändringar nästa gång rätten serveras.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

björn korsgren | Svar 25.09.2017 09.58

ja ska omvandla recept ex 500 g köttfärs till 15 portioner 35 portioner 50 portioner o 60 portioner hur gör jag ? tycker detta e svårt

Mr Bechamel | Svar 15.07.2015 09.05

Sedan en tid tillbaka är restaurangmomsen 12%.

Jo | Svar 15.07.2015 06.41

Måste man räkna med 25% på maten ej 12% som man betalar när man handlar?

Max | Svar 02.03.2015 11.18

Är friterad ost gott?

peter | Svar 20.03.2014 10.59

Ringer man Martin Servera support för mor online kan man få en test period på 1 mån. Gäller då för programmet Mor Online

Fia 02.12.2015 12.54

Finns det något liknande program som inte är kopplat till en leverantör? Någon som vet?

fredrik | Svar 17.02.2014 16.30

Hej!
Någon som vet vart man kan få tag i en kostnadskalkyl?
en sådan man räknade med i skolan typ?

/fredrik

Mr Bechamel | Svar 12.10.2013 14.15

Hur mycket vill du tjäna? Ju lägre råvaru% desto mer tjänar du.
Råvarukostnad 115 X 100 = 11 500 delat med ex. 25 (din råvaru%) = 460. Vad är en rimlig råvaru%.

Daniel | Svar 08.10.2013 17.18

Hej.Tack för info,men det blev rörigt för mig.Kan du hjälpa mig att räkna ut pris på fond?Råvarukostnaden=115 kr.Blir totalt 10 liter.Priset ska vara utan moms

David | Svar 11.09.2013 00.42

tack!det var mycket hjälpsam.

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

I dag | 09:58

ja ska omvandla recept ex 500 g köttfärs till 15 portioner 35 portioner 50 portioner o 60 portioner hur gör jag ? tycker detta e svårt

...
01.09 | 19:47

A,D,E och K är fettlösliga, resten är vattenlösliga

...
01.09 | 19:44

Remons?

Kort film --> https://www.svtplay.se/klipp/11659586/jespers-bakskola-remons

...
13.07 | 14:04

Tack för goda råd. Känner mig inspirerad efter denna läsning.

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen hemsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS