Svensk husmanskost

Källa: Matlagning en handbok

Husmanskost

 

Den svenska husmanskosten är ett unikt kulturarv. Den har förädlats genom århundraden, genom miljoners människors insatser med att laga, provsmaka, experimentera och utveckla. Tack vara detta kan vi idag förvandla vårt kött, vår fisk, våra bär, frukter och grönsaker till läckerheter som laxpudding, dillkött, sotare, raggmunk och ingefärspäron.

 

Husmanskostens idé, med enkla ursprungliga råvaror som skall bli god och närande mat, är ytterst tilltalande.

 

Vi får inte glömma vårt svenska matarv.

 

 

 

 

Innehåll

Äggrätter

Soppor

Fiskrätter

Kötträtter

Charkuterier

Mjölrätter

Lunchlådor

Tillbehör

Såser

Efterrätter

 

 

 

 

Äggrätter

Bondomelett

Ugnsomelett

Äggröra

 

Soppor

Oxköttsoppa

Klar fågelsoppa

Klar oxsvanssoppa

Höns- och grönsakssoppa

Klar fisksoppa

Blomkålssoppa

Hummersoppa

Musselsoppa

Sparrissoppa

Potatissoppa

Grönkålssoppa

Nässelsoppa

Laxsoppa

Ärtsoppa

Klimp till köttsoppa

 

Fiskrätter

Laxpudding

Fiskpudding

Lutfisk

Stekt salt sill med löksås

Kokt makrill med krusbärssås

Inkokt stenbit

Sillbullar

Lax: kokt, inkokt

Gubbröra

Strömmingsflundra

Kokt torsk med äggsås

 

Kötträtter

Oxbringa: Kokt färsk, kokt rimmad, Bräckt färsk

Herrgårdsstek

Slottstek

Grytstek

Skånsk kalops

Sjömansbiff

Oxrulader

Svensk biffstek med lök

Köttbullar

Pannbiff med lök

Biff à la Lindström

Wallenbergare

Kokt kalv med dillsås

Kalvstek

Kalvjärpar

Pytt i panna

Doppsko

Stekt fläsk med löksås/bruna bönor

Plommonspäckad fläskkarré

Fläsklägg med rotmos

Får i kål

Kåldolmar

Kålpudding

Lapkojs

 

Charkuterier

Isterband

Falukorv

Stångkorv

 

Mjölrätter

Rårakor

Raggmunk

Kroppkakor

Ugnspannkaka

Pannkakor

 

Lunchlådor

Falulåda

Kalmarlåda

Skomakarlåda

Strömmingslåda

 

Tillbehör

Bruna bönor

Vita bönor

Brun-grön-röd- och långkål

Rotmos

Stuvad spenat

Potatisbullar

Potatiskroketter

Potatismos

Skånsk potatis

Bakpotatis

Stuvad potatis

Stuvad vitkål

 

Såser

Vanlig sky

Fiskbuljong

Hönsbuljong

Skånsk senapssås

Champinjonsås

Espagnolesås

Béchamelsås

Veloutésås

Tomatsås

Gräddsås

Räksås

Hummersås

Jägmästarsås

Löksås

Pepparrotssås

Dillsås

Remuladsås

Tartarsås

Skarpsås

 

Efterrätter

Fattiga riddare

Frasvåfflor

Ingefärspäron

Kalvdans

Katrinplommonkräm

Klappgröt

Ostkaka

Pannkakstårta

Äggostkaka

Brylépudding

Äpplekaka med vaniljsås

Pensionerade kockars absoluta favoriter

Karl-Erik:


Tore: Salt, stuvad vitkål, raggmunk, stekt fläsk, fika, grytstekar som gått hela dagen på spisen, kålpudding



Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Karl-Erik Söderberg | Svar 13.12.2014 13.21

Jag blev glad när jag ramlade in på den här sidan. Efter 50 år bakom spisen jobbar jag fortfarande deltid. Det blir så när hobby och yrke är samma sak.

Anton 13.12.2014 14.29

Tack Karl-Erik. Det värmde. Du har fått en undersida till husmanskosten.

jörgen | Svar 28.10.2014 21.13

Saknar wallenbergare

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

I dag | 09:58

ja ska omvandla recept ex 500 g köttfärs till 15 portioner 35 portioner 50 portioner o 60 portioner hur gör jag ? tycker detta e svårt

...
01.09 | 19:47

A,D,E och K är fettlösliga, resten är vattenlösliga

...
01.09 | 19:44

Remons?

Kort film --> https://www.svtplay.se/klipp/11659586/jespers-bakskola-remons

...
13.07 | 14:04

Tack för goda råd. Känner mig inspirerad efter denna läsning.

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen hemsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS