Sillrätter
Silllag
Vanligtvis när man lägger in sill så lägger man sillen i en förlag, 1-2-3 lag, och nästa dag i den sås ex. currysås, eller en ny klar 1-2-3 lag som man har valt för sillen.
1 del ättika (12%), 2 delar socker, 2,25 delar vatten (varför är det inte 3 delar vatten? Jo för att vi tycker att sillen blir lite för vattnig med 3 delar).
Gör så här
-
Koka upp en lag med ½ liter ättika, 1 liter strösocker samt 1,25 liter vatten, några vit- svart och kryddpepparkorn samt lagerblad. Lagen bör kokas upp för att sockret skall lösa sig ordentligt och för att kryddorna skall ge lite mer smak.
-
Låt lagen kallna.
-
Tag sedan de salta sillfiléerna och skölj av dem och lägg i sillen i förlagen. Ju längre du sköljer sillen desto mindre fastare blir sillen. Låt sillen ligga ett dygn i förlagen.
-
Nästa dag häller du ut lagen (lagen kan inte användas igen) och lägger i sillen i den nya lagen eller såsen. Efter ytterligare ett dygn är sillen färdig att förtäras.
Senapssill
Hovmästarsås med gräddfil, lite vitlök och hackad rödlök.
Moijitosill
Tag sillen ur förlagen. Häll på ny och krydda med syltlök, krossad krydd- svart- och vitpeppar, rom, mynta, limeskal och limesaft, råsocker.
Havtornssill
Majonnäs, crème fraiche, puréad havtorn, apelsinjuice, citronmeliss
Inlagd spickemakrill
Gör som löksill
Löksill
Koka en 1-2-3 lag. Häll av sillen från förlagen och skär sillen i gaffelbitar. Varva i kantin sill, skivad rödlök och hackad dill. Låt stå kallt i ett dygn innan du serverar löksillen.
Kanel- och apelsinsill
Vanlig sillag med hel kanel, apelsinskal, lite saffran, nejlikor, rödlök, lagerblad, krossad svartpeppar
Pernodsill
Pernod, crème fraiche- och färskostsås med lite majonnäs, stötta anisfrö och fänkålsfrö, citronskal, fräst fänkål och fräst gul lök (vitvinsvinäger)
Inlagd stekt strömming
15 stekta kalla strömmingsflundror
LAG:
¾ dl ättiksprit
3 dl vatten
½ dl socker
1 tsk krossad kryddpeppar
3 gula lökar
dillkvistar
Koka upp ingredienserna till lagen och låt den kallna. Skala löken och skär den i skivor. Varva strömming, lök och dill i en bunke och häll på den kalla lagen. Låt strömmingen stå kallt ett par timmar innan den serveras. Servera med smör och hårt bröd.
Kräftströmming
500 g
strömmingsfilé
salt
1 dl
finhackad dill (och dillkronor)
1 msk dillfrö
½ dl tomatpuré
½ dl tomatpuré
Strö på salt på strömmingsfiléerna och rulla ihop dem med köttsidan utåt. Lägg dem tätt i en ugnssäker form. Strö på dill och dillfrö. Häll över tomatpuré blandat med vatten. Täck med aluminiumfolie och koka i ugn, 200 grader, ca 20 minuter. Servera kräftströmmingen varm eller kall.
Brantevikssill
Kommer sillen från östkusten skall den frysas innan den bereds så att nematoder och ev. dynt dör (24 timmar)
Till 1 kg strömming
Marinad 1
2 dl
ättika (12 %)
6
dl
vatten
3 tsk salt
Marinad 2 (torr)
1 stor gul lök, grovt hackad
1 stor röd lök, grovt hackad
2 buntar dill, grovt skuren
5 dl
strösocker (sockret blandas i sist)
40 krossade vitpepparkorn
40 krossade kryddpepparkorn
2-3 krossade lagerblad
Skal av en halv citron
3 msk salt
Dag 1
·
Drag strömmingen till halva filéer (skinnet
skall också bort).
·
Blanda lag 1
.
·
Lägg i sillen.
·
På med en tallrik/ett fat eller dyl. för att få litepress.
·
Låt stå i kyl 12 timmar. Skaka då och
då.
Dag 2
·
Låt sillen rinna av i durkslag.
·
Blanda den torra marinaden.
Lägg i sockret sist.
·
Varva sill och marinaden i en hög glaskruka eller
liknande.
·
Lägg på tyngd och låt stå minst 24 timmar i
högst +4.
Skaka om ett par gånger.
Tores gubbröra
20 st
hårdkokta,
kylda och hackade ägg
Ca 200 gram matjesill, hackat i små bitar + spad
2 st
hackade gula lökar
50
gram
smör
1 dl
finskuren gräslök och/eller bladpersilja
·
Fräs löken mjuk i smöret.
·
Tillsätt ägghacket och matjesill samt,
efter smak
matjesillspadet.
·
Blanda till sist i det hackade kryddgröna.