Sill- och laxrätter

Sill

Sillrätter

Silllag

Vanligtvis när man lägger in sill så lägger man sillen i en förlag, 1-2-3 lag, och nästa dag i den sås ex. currysås, eller en ny klar 1-2-3 lag som man har valt för sillen.

1 del ättika (12%), 2 delar socker, 2,25 delar vatten (varför är det inte 3 delar vatten? Jo för att vi tycker att sillen blir lite för vattnig med 3 delar).

 

Gör så här

  • Koka upp en lag med ½ liter ättika, 1 liter strösocker samt 1,25 liter vatten, några vit- svart och kryddpepparkorn samt lagerblad. Lagen bör kokas upp för att sockret skall lösa sig ordentligt och för att kryddorna skall ge lite mer smak.
  • Låt lagen kallna.
  • Tag sedan de salta sillfiléerna och skölj av dem och lägg i sillen i förlagen. Ju längre du sköljer sillen desto mindre fastare blir sillen. Låt sillen ligga ett dygn i förlagen.
  • Nästa dag häller du ut lagen (lagen kan inte användas igen) och lägger i sillen i den nya lagen eller såsen. Efter ytterligare ett dygn är sillen färdig att förtäras.

 


Senapssill

Hovmästarsås med gräddfil, lite vitlök och hackad rödlök.

 


Moijitosill

Tag sillen ur förlagen. Häll på ny och krydda med syltlök, krossad krydd- svart- och vitpeppar, rom, mynta, limeskal och limesaft, råsocker.

 


Havtornssill

Majonnäs, crème fraiche, puréad havtorn, apelsinjuice, citronmeliss


 

Inlagd spickemakrill

Gör som löksill

 


Löksill

Koka en 1-2-3 lag. Häll av sillen från förlagen och skär sillen i gaffelbitar. Varva i kantin sill, skivad rödlök och hackad dill. Låt stå kallt i ett dygn innan du serverar löksillen.

 



Kanel- och apelsinsill

Vanlig sillag med hel kanel, apelsinskal, lite saffran, nejlikor, rödlök, lagerblad, krossad svartpeppar

 


Pernodsill

Pernod, crème fraiche- och färskostsås med lite majonnäs, stötta anisfrö och fänkålsfrö, citronskal, fräst fänkål och fräst gul lök (vitvinsvinäger)


  Inlagd stekt strömming

15 stekta kalla strömmingsflundror

LAG:

¾ dl ättiksprit

3 dl vatten

½ dl socker

1 tsk krossad kryddpeppar

  3 gula lökar

dillkvistar

Koka upp ingredienserna till lagen och låt den kallna. Skala löken och skär den i skivor. Varva strömming, lök och dill i en bunke och häll på den kalla lagen. Låt strömmingen stå kallt ett par timmar innan den serveras. Servera med smör och hårt bröd.

 


Kräftströmming

500 g strömmingsfilé

salt

1 dl finhackad dill (och dillkronor)

1 msk dillfrö

½ dl tomatpuré

½ dl tomatpuré

Strö på salt på strömmingsfiléerna och rulla ihop dem med köttsidan utåt. Lägg dem tätt i en ugnssäker form. Strö på dill och dillfrö. Häll över tomatpuré blandat med vatten. Täck med aluminiumfolie och koka i ugn, 200 grader, ca 20 minuter. Servera kräftströmmingen varm eller kall.

 


Brantevikssill

Kommer sillen från östkusten skall den frysas innan den bereds så att nematoder och ev. dynt dör (24 timmar)

 

Till 1 kg strömming

Marinad 1

2 dl ättika (12 %)

6 dl vatten

3 tsk salt

 

Marinad 2 (torr)

1 stor gul lök, grovt hackad

1 stor röd lök, grovt hackad

2 buntar dill, grovt skuren

5 dl strösocker (sockret blandas i sist)

40 krossade vitpepparkorn

40 krossade kryddpepparkorn

2-3 krossade lagerblad

Skal av en halv citron

3 msk salt

Dag 1

·        Drag strömmingen till halva filéer (skinnet skall också bort).

·        Blanda lag 1 .

·        Lägg i sillen.

·        På med en tallrik/ett fat eller dyl. för att få litepress.

·        Låt stå i kyl 12 timmar. Skaka då och då.

Dag 2

·        Låt sillen rinna av i durkslag.

·        Blanda den torra marinaden. Lägg i sockret sist.

·        Varva sill och marinaden i en hög glaskruka eller liknande.

·        Lägg på tyngd och låt stå minst 24 timmar i högst +4. Skaka om ett par gånger.

 

 


Tores gubbröra

20 st hårdkokta, kylda och hackade ägg

Ca 200 gram matjesill, hackat i små bitar + spad

2 st hackade gula lökar

50 gram smör

1 dl finskuren gräslök och/eller bladpersilja

·        Fräs löken mjuk i smöret.

·        Tillsätt ägghacket och matjesill samt, efter smak matjesillspadet.

·        Blanda till sist i det hackade kryddgröna.


Lax

Gravad lax

1,5 volymdel grovt salt

2 volymdelar strösocker

Krossad vitpeppar

Grovt skuren dill

Grava laxen först i 2-3 dagar, frys sedan i minst 2 dygn.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

I dag | 09:58

ja ska omvandla recept ex 500 g köttfärs till 15 portioner 35 portioner 50 portioner o 60 portioner hur gör jag ? tycker detta e svårt

...
01.09 | 19:47

A,D,E och K är fettlösliga, resten är vattenlösliga

...
01.09 | 19:44

Remons?

Kort film --> https://www.svtplay.se/klipp/11659586/jespers-bakskola-remons

...
13.07 | 14:04

Tack för goda råd. Känner mig inspirerad efter denna läsning.

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen hemsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS