Häll drycken i maten
KÄLLA: SYSTEMBOLAGET

Häll drycken i maten!

Det finns i princip ingen alkoholdryck som inte går att använda som krydda i maten. Öl, cider, vin eller sprit hjälper till att förhöja smaken i snart sagt allt du lagar.

Att använda drycker i maten

Det är inget nytt att använda vin, öl, cider eller sprit när man lagar mat, det har man gjort länge. Klassiska exempel är sjömansbiff, porterstek och madeirasås. Men man kan använda våra drycker till många fler rätter än så. En fördel med att hälla i en skvätt i maten är att man därigenom får en "brygga" till den dryck man har till maten, som då givetvis gärna kan vara samma man slog i. Om du tänker laga en rätt från ett specifikt land eller område brukar det gå bra att använda ett vin från samma plats, både i och till maten. Men använd gärna ett enklare vin till matlagningen och spar det bättre till måltiden. Alkohol är smakbärande, och man får ett bättre resultat om man använder starköl i stället för lättöl, och vin i stället för matlagningsvin.

Vita viner
Med fördel används torra, friska och relativt smakrika viner, av inte alltför aromatiska druvor. Det är framförallt syrligheten man söker. Fatlagrade viner är sällan önskvärt, men passar skaldjursfond, eller till kalv-, lamm- och kycklingrätter där örter ingår. Vitt vin är ju en naturlig bas i vitvinssåser, men kan även användas för att "spetsa" buljongen med vid fiskkok, för att koka musslor i, bräsera kött i (till exempel Saltimbocca) och till marinader med mera.


Röda viner
Smakrika viner som inte har för mycket ekfatskaraktär är bästa valet i de flesta fall. Rödvinssås, coq au vin och boeuf bourguignonne är några exempel på typisk rödvinsmat. En skvätt vin i grillmarinaden gör köttet mört och smakrikt. Har du tänkt att servera ett äldre vin till din mat, bör du inte använda ett ungt vin när du lagar maten, eftersom de friskare syrorna ofta har svårt att harmoniera med de äldre. Välj hellre ett starkvin. Andra, lite ovanligare användningsområden är rödvinsstuvad ål, rödvinsmarinerade jordgubbar eller päron kokta i rödvin.

 

Starkvin
Det är inte helt ovanligt med portvins- eller madeirasåser på menyn. Den senare passar mycket bra till svamp, och bägge är bra till vilt. Sherry passar väldigt bra till inälvsmat, som lever och njure. Man bör använda starkvin med försiktighet i matlagningen, dels eftersom det är väldigt smakrikt och dels för att man vill behålla så mycket arom som möjligt. Ett bra tips är att spara en skvätt vin och tillsätta i såsen eller grytan mot slutet, när resten av vinet och buljongen har kokat ihop. Som tidigare nämnts är det lämpligt att använda ett starkvin i rödvinssåsen när man planerar att dricka ett äldre vin till maten, eftersom de unga syrorna lätt krockar med de i det äldre vinet. Man kan också göra en gelé av glögg och pensla den över en apelsintarte, koka päron i glögg, marinera fisk i vermouth, lägga in sherrysill med mera.

 

 

 

 

Öl
Det finns en uppsjö olika öltyper och därmed en mängd olika användningsområden. Kokar öl för länge blir det väl beskt. Ju beskare öl, som ale och pilsner, ju försiktigare bör du vara med koktiden. Pilsnersill, alegravad lax, veteölskokta musslor, musslor kokta i gueuze eller rökölsmarinerade jätteräkor är exempel på fisk- och skaldjursrätter där öl är en bra krydda. Till kötträtter som coq au bière, sjömansbiff och porterstek kan man med försiktighet använda pilsner. Av fruktöl kan man göra sorbet eller parfait, eller körsbärsölsås till vilt. En skvätt ale i köttbullesmeten gör susen. Lite ale, porter eller mörk lager går fint ihop med sötman i en rotfruktslåda. Öl i marinaden till grillkött gör köttet mört. Särskilt bra passar öl till rätter med lagerblad, timjan, nejlikor, pomerans, ingefära och kryddpeppar, alltså typiska julkryddor.

 

Spritdrycker
Sprit kan vara allt från okryddat brännvin och fatlagrade spritsorter till söta likörer. Whiskey- eller gingravad lax är enkelt och gott, akvavit och en skvätt öl gör underverk med en laxbit som får koka i folie, bourbonkokt plommonchutney är gott till ankbröst och en yoghurt som smaksatts med ört-, choklad- eller kaffelikör är utmärkt till smör- och sirapsstekta äppelklyftor. Calvados är en bra förstärkare till cidersåsen. Slösa inte bort den dyraste och bästa cognacen i såsen, använd en billigare typ av brandy. Det viktiga är att den är smakrik och ordentligt fatlagrad. Och glöm föralldel inte att sprit är utmärkt - för att inte säga en förutsättning - för flambering, och det gäller såväl varmrätter som desserter.

 

Cider
Cider är gott att göra sås av till såväl kyckling som fläsk, och passar även bra i desserter med äpple i. Dessutom kan man koka både kyckling och fläsk i cider. Cider som används till matlagning bör vara av torr eller halvtorr typ. Man kan gärna förstärka äppelsmaken med hjälp av lite koncentrerad äppeljuice eller en skvätt calvados. Ett svalkande sommartips är att frysa cider till isbitar för att använda dem i en drink

 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

21.06 | 10:42

Tack för informationen

...
19.05 | 13:46

Tack så mycket, spännande och viktiga information för mig.

...
01.05 | 23:18

Verkligen den här sidan för mig mycket intressant och varje gånger kan man lära sig så mycket.

...
28.04 | 20:58

Tack så jättemycket för att den här sidan eftersom man lär sig så mycket.

...
Du gillar den här sidan