Mall för att skriva en à la carte

Öva på att skriva à la carte

Tips! Ha alltid en "levande" meny nerskriven på papper eller i huvudet som du ständigt gör små ändringar på efter säsong, eller om du plötsligt fått en massa inspiration mm. Då är det lättare att komma på någon fräck maträtt om ni ex. fått in extra fin fisk eller om det kommer en kändis som är för fin för att beställa från den fasta menyn och som vill ha något som bara kändisen får.


Liten mall för att skriva en à la carte meny
Enkel mall som passar de flesta restaurangerna

 

Kom ihåg ordningsföljden på matsedeln. Titta på Menyskrivarskolan på Kockarnas Vardag.se

Att sätta ihop en matsedel är ingen lätt uppgift och ofta tar det mycket lång tid att hitta den rätta blandningen av maträtter. Tänk på att gästen vill en annan upplevelse än i sitt eget kök hemma!

 

Några tips när du skall sätta ihop en ny meny

·         Vilken totalbild vill man att gästen skall få av restaurangen (ex. dyrt eller billigt)?

·         Vilka sorts gäster har du, vilka önskemål har de, vilka andra gästkategorier vill du se på restaurangen?

·         Fastslå restaurangens inriktning. (Profil)

·         Vilken kapacitet har restaurangen? Är köket stort, litet mm. Bli inte för ambitiös så att du tappar kontrollen över matsedeln.

·         Matsedeln skall vara ”säljande”. I detta exempel så är det fisken som ”bestämmer” de övriga rätter på menyn. Det är en à la carte för en fiskrestaurang som vi skriver och då kan man börja med att skriva fiskvarmrätterna. Skall du skriva till en grillrestaurang så kan du börja med det grillade köttet.

 

1.    När vi skall skriva en á la cartemeny så bestämmer vi först:

·         Dyrt, mellanpris eller billig restaurang.

·         Inriktningen på restaurangen.

·         Vad har köket och restaurangen för kapacitet?

 

2.    Bestäm sedan vilka sorters varmrättsfiskar du skall ha på menyn.

Tänk nu på att är det en billig restaurang du skriver en matsedel till så kanske du inte har råd att ha marulk eller sjötunga på menyn.

·         Torsk, Lax, Rödspätta, Helgeflundra, Marulk, Havskatt, Sjötunga, Strömming mm.

·         Kom ihåg att just i denna mall får fiskrätterna styra resten av á la cartemenyn. Har man en köttrestaurang skriver man kötträtterna först.

 

3.    Hur skall fisken serveras?

Tänk på att variera matsedeln.

·         Hel, Filé, Hel portionsbit, Fylld, Som färs, I soppa, Små kuber Mm

 

4.    Hur skall fiskarna tillagas?

Vad finns det för olika sätt att tillaga fisken? Tänk på att variera matsedeln.

·         Stekt, Kokt, Pocherad, Halstrad, Bräserad, Marinerad, Ugnsstekt, Gravad, mm

 

5.    Vad för slags sås passar till?

·         Kall, Varm, Endast skirat smör, Krämig, Buljongliknande, Smörsås, ingen alls mm

 

6.    Tillbehör

·         Potatis- kokt, mos, stuvat, duchesse mm

·         Ris- kokt, rissotto, kinaris mm

·         Pasta- penne, spaghetti mm

·         Endast grönsaker eller något annat?

 

7.    Vad för slags garnityr passar bra till era rätter?

·         Tänk på att det behöver vara olika färger på maten.

·         Det kan vara gott med något krispigt till kokt fisk för att bryta av texturen på maten.

·         Ibland räcker det med dill o citron.

 

Nu har du skrivit färdigt fiskrätterna.

·         Är fiskrätterna säljande? Låter det bra när du läser menyn? Bestäm hur mycket information du vill ge gästen om maten på menyn. Ibland blir man mätt bara man läser menyn. Det är som en hel roman på vissa matsedlar. Man behöver inte skriva allt som du vill servera till fisken. Överraska gärna gästen med något garnityr eller liknande som inte står på menyn. Upprepa dig inte för mycket med ex. och, samt, med, serveras med eller 80-tals klassikern toppas med… Här måste du vara kreativ. Vissa skriver så här på sina menyer:
Dillhalstrad torskrygg / brynt kräftsås / sparrisrisotto / vårprimörer

 

8.    Kötträtterna

Vilket kött skall finnas på menyn?

·         Nöt, Kalv, Vilt, Fläsk, Lamm, fågel, mm

 

9.    Bestäm sedan:

·         Hel, filé eller malet mm

·         Tillagningsmetoder

·         Sås

·         Tillbehör

·         G arnityr

·         Är kötträtterna säljande?

 

10. Förrätter

·         Gör typ som med fisk och kötträtterna.

 

11. Dessert

Här är bra att skriva bl.a.

·         Något: fryst, bakat, krispigt, varmt, såsigt, frukt, ostar, choklad mm

·         Skriver man 4 desserter så kan man ha: en fryst- en bakad- en varm- samt en ostdessert.

 

12. Snart är du klar

Kolla igenom matsedeln igen.

·         Har du upprepat dig?

·         Är den säljande?

·         Har du tänkt ”säsong”?

·         Har du tänkt på ekonomin?

·         Ordningsföljden?

·         Man stirrar sig lätt ”blind”. Låt någon annan titta igenom matsedeln.

 

Se till att du inte upprepar dig! Ex. har du lax till varmrätt så skall du inte ha lax till förrätt.

 

The End


 

Makrill é gôtt!

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Monica Gottberg | Svar 24.03.2015 11.20

Vilka bra tips! Tack!

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

I dag | 09:58

ja ska omvandla recept ex 500 g köttfärs till 15 portioner 35 portioner 50 portioner o 60 portioner hur gör jag ? tycker detta e svårt

...
01.09 | 19:47

A,D,E och K är fettlösliga, resten är vattenlösliga

...
01.09 | 19:44

Remons?

Kort film --> https://www.svtplay.se/klipp/11659586/jespers-bakskola-remons

...
13.07 | 14:04

Tack för goda råd. Känner mig inspirerad efter denna läsning.

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen hemsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS