Köksluckan

Tips för Luckchefen

 

Bra att veta som Luckchef

·         Det är bara luckchefen som får röra bongarna annars kan det lätt bli katastrof om det är mycket att göra under rusningarna.

·         De olika stationerna måste repetera det som luckchefen beställt till dem så att luckchefen får reda på att du har hört vad han har beställt. Det räcker inte att bara ropa ok eller tack.

·         Inget jävla trams under rusningarna.

·         För att det skall gå undan under hela kvällen så gäller det att tidigt vara med i matchen och få ut maten. Se till all mat som beställs kommer på så fort som möjligt.

·         Låt inte servisen röra bongarna på tavlan för de försöker bara fiffla eller flytta fram bongarna så att deras gäster får maten snabbt för att få mer i dricks.

·         Bordsnummer på bongen skall alltid markeras med en ring runt.
 

·         Håll isär bongarna som är på vänta och de som skall fram.

·         Är det någon i servisen som vill ha P-mat mitt under rusningen? Svara bara att detta inte är någon personalrestaurang och fortsätt jobba. Är det någon annan i personalstyrkan som vill ha mat så går det bra.

·         Nollbong: är en handskriven lapp från servisen när de inte kan/hinner bonga in maten. På nollbongen skall det stå förutom det gästen beställt, bordsnummer och namn på den som lämnat in nollbongen. Nollbongen får inte lämnas tillbaka till servisen för den skall bytas ut mot den riktiga bongen. Bongen är ju värd pengar för köket.  När servisen sedan bongar in nollbongen skall de säga eller skriva via bongmaskinen: ”bong på nollbong” så att köket vet om att det är en nollbong så att inte köket göra maten på det bordet en gång till. Antingen tar servisen tillbaka nollbongen eller så rivs den och slängs av köket.

·         En romersk tvåa på en bong betyder att det är vänta på bongen. Enklare att skriva än: Varmrätt eller Vänta.

·         Först måste man beställa maten. Sedan ropas den fram. Ex. två ryggbiff beställs och fram. Äter gästerna förrätt så blir det: två ryggbiff beställs. När gästen vill ha sin varmrätt blir det: två ryggbiff fram.

·         När ett bord går ut är det bra om man lägger bongen på tallrikarna så att servisen kan se vart maten skall gå utan att de behöver fråga köket med en massa tjat i onödan. Servisen skall sedan spetta bongen när sista tallriken till bordet gått ut. Det kan vara bra att riva lite i bongen när man lägger den på tallriken för då vet man att bongen inte har ramlat ner från bongtavlan eller för att hindra att servisen kommer med bongen en gång till för att få ut gratis mat får då ser du att bongen är riven. Det står ju visserligen tid på bongarna men det är inte lätt när det är rusning och snabba ryck krävs.

·         Hur gör ni med de gäster som ätit förrätt och som skall ha in sin varmrätt? Hamnar deras bong först, i mitten eller sist i raden av de bongar under rusningen? Ibland har man ju så mycket att göra med kanske en timmes väntetid i köket. Alla bongar behöver ju inte hamna sist. Har man ex. en enkel rätt som fisksoppa så kan man skicka ut flera bord samtidigt. Bara servisen gör sitt jobb och pratar med de gäster som då kanske klagar för att ett annat bord fick maten före sitt bord så flyter nog kvällen på som den skall.

·         Märker luckchefen att väntetiden blir längre och längre för gästerna är det bra att säga till servisen om hur lång väntetiden är så att de i sin tur kan säga till gästerna innan de sätter sig för att beställa. Vi vill ju inte ha några missnöjda gäster. Vet gäster om hur läget är så är det oftast inga problem.

·         I regel så skall fisk alltid gå ut före kött men man får använda sitt sunda förnuft också. Har vi en beställning på 25 kött och tre fisk så tar vi ju köttet först annars får de som beställt fisk vänta så lång tid på att de andra skall få sin mat så att fisken hinner kallna.

·         Köket måste tidigt tala om för luckchefen om hur många portioner det finns kvar av en viss rätt så att han i sin tur kan tala om detta för servisen så att inte gästerna blir besvikna när de inte får det de beställt.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

21.06 | 10:42

Tack för informationen

...
19.05 | 13:46

Tack så mycket, spännande och viktiga information för mig.

...
01.05 | 23:18

Verkligen den här sidan för mig mycket intressant och varje gånger kan man lära sig så mycket.

...
28.04 | 20:58

Tack så jättemycket för att den här sidan eftersom man lär sig så mycket.

...
Du gillar den här sidan